Импланти ЧПП

Да, имплантите се безбедни за повеќето луѓе, а вашиот стоматолог ќе ви каже дали и за вас е безбеден. Кај пушачите и оние кои имаат некоја здравствена состојба (дијабет, компромитирачки имунитет, остеопороза и сл.) ризикот од неуспешен третман може да биде поголем бидејќи ваквите состојби/навики влијаат на квалитетот на коската и способноста на телото да се опоравува (ткивото побавно зараснува по третманот).
Се всадуваат во виличната коска за време на кратка оперативна процедура. Стоматологот ќе направи рез во вашето непце за да ја оголи коската со внимателно бушење мала дупка. Тогаш имплантниот столб се навртува во коската и непцето се преместува над имплантот и се зашива во иста позиција за да заздрават коската и непцето. Кога заздравувањето е завршено, на имплантот се додава абатмент и тој го зацврстува заменетиот заб. За повеќе детаљи погледнете ги нашите процедурални видеа.
Повеќето пациенти се изненадени колку малку нелагодност чувствуваат по поставувањето на имплантот. Можно е процедурата да се направи со локална анестезија или може да побарате дополнителтен седатив ако сметате дека ќе биде неопходно да се смирите. Кога ќе пројде дејството од анестезијата, чувството на нелагодност е минимално. Ако е потребно, вашиот стоматолог може да ви препише аналгетик, но било кој аналгетик што може и сами да го набавите е обично доволен. Ако болката е неподнослива, трае повеќе денови или забележите некои од погоре наведениве проблеми, веднаш контактирајте го вашиот стоматолог.
Заздравувањето е обично прилично брзо и повеќето луѓе може да се вратат на работа ден по поставување на имплантот. Ако ви е поставен повеќе од еден имплант, тогаш може ќе треба да почекате неколку дена пред да се вратите на своите нормални активности особено ако се потребни екстра седативи.
Би требало да почувствувате неколку, доколку се појават несакани ефекти по операцијата освен ниско ниво на болка и потеченост кои треба да се очекувани после секоја инфазивна хируршка процедура. Ако денталниот имплант се постави неправилно, тогаш можно е да се почувствува тапост и и трнење или можна остра болка. Ако симптомите продолжат повеќе од два дена, треба да го консултирате својот стоматолог за импланти. Можно е да се смири болката, но можно е и имплантот да треба да се отстрани. Ова е неверојатно ретко бидејќи ризиците се минимизираат со внимателно планирање пред операцијата со рентген и томографски (КТ) скен со цел сите нерви и крвни садови да се избегнат.
ВИДИ ГИ СИТЕ ЧПП